фото: Freepik
Українське виноробство отримало новий виток розвитку – вина Шабаг, Аша-абаг, Ялпуг та Придунайська Бессарабія отримують статус географічного зазначення і вже опубліковані в бюлетені “Промислова власність”
Це важливий крок для захисту та просування національних виноробних традицій, які мають глибоке коріння в українській культурі та історії.
Географічні зазначення є невід’ємною частиною інтелектуальної власності та покликані захищати унікальність продуктів, особливості яких залежать від конкретного географічного регіону
Вони допомагають зберегти давні традиції та забезпечити визнання продуктів на міжнародній арені. В Україні цей захист важливий як для вина, так і для інших продуктів з унікальними якостями.
Вина Ялпуг та Придунайська Бессарабія мають давнє походження, що сягає ще VII-IV століть до нашої ери, коли регіон Придунайської Бессарабії перебував під впливом грецької колонії Тіра, а пізніше – Фракійського царства та Великої Скіфії
Унікальні кліматичні умови біля озера Ялпуг дозволяють створювати вина з місцевих сортів винограду, таких як Сухолиманський білий та Одеський чорний. Ці сорти надають винам характерного смаку, який вирізняє їх серед інших. Одержання статусу географічного зазначення є важливим кроком до закріплення за цим регіоном його унікальних виноробних традицій.
Виноробна історія регіону Шабо, або ж колишнього Аша-абаг, почалася близько 500 років тому, коли тут існувало турецько-татарське поселення
Місцеві вирощували виноград, який називали «Тельті курук», або «лисячий хвіст» – автохтонний сорт, що є гордістю України й сьогодні.
У XIX столітті відомий швейцарський ботанік та винороб Луї-Венсан Тардан, захопившись регіоном, заснував тут виноробну спільноту зі швейцарських переселенців, які привнесли сучасні для того часу технології виноробства.
Завдяки їм регіон Шабо розквітнув і став символом високоякісного виноробства в Україні, а вина Шабаг і Аша-абаг отримали право на статус географічного зазначення.
Визнання вин Шабаг, Аша-абаг, Ялпуг та Придунайська Бессарабія географічними зазначеннями не лише захищає їхню унікальність, але й сприяє популяризації українських вин на світовому ринку
Це також є інвестицією в майбутнє виноробства, що допоможе країні розвивати цей сектор і зміцнювати свою позицію серед світових виноробних регіонів.
Публікації у бюлетені “Промислова власність” допоможуть споживачам більше дізнатися про українські вина та інші унікальні продукти з різних регіонів України, що мають географічне зазначення
Це черговий крок на шляху до створення іміджу України як країни, багатої на культурні традиції, історію та унікальні продукти, якими можна пишатися на міжнародній арені.
Джерело: ДП «УКРАЇНСЬКИЙ ІНСТИТУТ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ»