фото: Freepik
Попри те, що в багатьох регіонах України сівба соняшнику вже триває, на Одещині вона досі не розпочалася
За даними Міністерства аграрної політики та продовольства України, станом на середину квітня область залишається “білою плямою” на карті посівної кампанії 2025 року. Причина – несприятливі погодні умови, які фактично заблокували вихід техніки в поле.
Як пояснює головний агроном агрооб’єднання Tekom Agro Group В’ячеслав Наумчук у коментарі журналу The Ukrainian Farmer, сівба соняшнику можлива лише за певних температурних умов
Зокрема, оптимальна температура ґрунту повинна становити +8…+10 °С. Натомість перша декада квітня в регіоні принесла сніг, мокрий сніг, дощ і низькі температури, місцями навіть нижче нуля, що унеможливлює проведення сівби.
«Чекаємо відповідних температур не лише повітря, а й ґрунту»,
— зазначив Наумчук.
«Соняшник дуже чутливий до стартових умов, тому аграрії не ризикують поспішати».
Окрім погодних умов, сучасне виробництво соняшнику вимагає і високої адаптивності до локальних особливостей
У Tekom Agro Group кожне господарство використовує від трьох до п’яти гібридів соняшнику, які відрізняються за типом, стійкістю до хвороб, рас вовчка, а також за технологічними вимогами.
Так, у ТОВ «Ясні Зорі», яке має три відділення на Одещині, підбирають гібриди відповідно до ґрунтово-кліматичних особливостей кожного району. Наприклад:
- У північній частині (Подільський район) використовують гібриди під систему Євролайтинг, орієнтуючись на расу D вовчка.
- У південній частині віддають перевагу дорожчим гібридам, стійким до агресивної раси F.
Також аграрії підбирають гібриди за строками дозрівання – від середньоранніх до середньостиглих, адаптованих як до інтенсивної, так і до екстенсивної технології вирощування.
Станом на середину квітня 2025 року в Україні вже засіяно 51,5 тис. га соняшнику
Для порівняння, минулого року на цю ж дату площа посівів становила 470,1 тис. га. Показники значно нижчі, що свідчить або про загальне уповільнення темпів сівби по країні, або про затримку в окремих ключових регіонах, таких як Одещина.
Джерело: АgroТimes.ua